Kachní a husí peří

Obdivuhodnou vlastností peří je jeho termoregulační vlastnost, hřejivost a výborné hydroskopické vlastnosti. Při běžném používání se životnost péřové výbavy pohybuje mezi 6 - 8 lety.
Výroba
Dnes se prachové peří získává hlavně prostřednictvím průmyslového chovu zvířat, což s sebou přináší katastrofické následky pro životní prostředí. Peří ve výrobcích, které nabízíme se získává z domácích hus a kachen (především od soukromých chovatelů) a výhradně po jejich odchodu z tohoto světa. Po škubání peří dochází k jeho následnému zpracování, která garantuje jeho zdravotní a hygienickou nezávadnost. Husí peří navíc nemá charakteristický zápach jako kachní.
Vlastnosti
Obdivuhodnou vlastností peří je trvanlivost peří. Při běžném používání se životnost péřové výbavy pohybuje mezi 6 - 8 lety, přičemž životnost péřových ložních doplňků je přímo ovlivněna:
- stupněm zralosti prachového peří/peří
- zátěží (např. pocení)
- péčí o výrobek (praní, čištění)
Do všech typů ložních doplňků se v drtivé většině případů používá kachní peří a husí peří. V některých ložních doplňcích se potom používá peří Kajky. Kachní peří je oproti tomu husímu peří méně plnivé, zpravidla má větší obsah tuku a proto také bývá více cítit po drůbeži, a to i přes kvalitní zpracování.
Hygroskopická vlastnost peří je schopnost rychle absorbovat tělesnou vlhkost vznikající během spánku a následný odvod této vlhkosti mimo lůžko. Tento efekt poznáme v praxi tak, že nám při spánku pod péřovou přikrývkou není zima, i když se zpotíme.
Zajímavosti
Platí, že čím více prachového podílu v lůžkovině je, tím je náplň kvalitnější, váže na sebe více molekul vzduchu a i při nízkém objemu náplně v přikrývce výborně izoluje a hřeje.